E-mail:  Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

 

Телефон дежурного по Министерству: 8(8712) 29-53-52

Код:/8-8712/

Тел., факс:29-53-43 (общий отдел);

                   29-53-52 (приемная)

 

Телефон доверия:8(8712) 29-53-52

 

Cайт «serdce-chechni.ru»

Чеченский след… Взгляд из Ясной Поляны

Чеченский след… Взгляд из Ясной Поляны

"Чеченский солдат России" Андарбек Макаев погиб под Тулой  и захоронен в братской могиле  посёлка Полевой Щекинского района Тульской области.


- Хорошие люди, в беде всегда помогут и денег не возьмут…

- Да просто звери…

- В армии  я с ними очень дружно жил…

- Подлая нация. Убил бы всех…

- Хорошо, когда друзья, а, не дай Бог, враги…

Подобное можно услышать в срединной России о многих коренных нациях Кавказа и Сибири, Севера, Средней Азии и Дальнего Востока. 

А что может услышать о себе коренная нация срединной России на ее окраинах? Наверное, то же самое, что в столичной провинции о москвичах. Но сегодня я не о них и даже не о нас. Сегодня я о чеченцах. Сложность задачи в том, что не в первый раз. Я уже писал о них. Повторяться неловко. А тема очень и очень для меня важная. Сегодня она для всех очень важная. В особенности для России… а еще для Европы… а ещё для мира и для самой Чечни. Поэтому я, повторяясь (а этого не избежать), постараюсь сказать что-то новое и главное. 

…Открытие заново построенного, на специально выделенные Президентом Чеченской Республики средства, здания Литературно-этнографического  музея Л.Н. Толстого в станице Старогладковская Шелковского района Чеченской Республики. 
Праздник праздников! 

Потомки двух кунаков позапрошлого века, Льва Толстого и Садо Мисербиева, перерезали традиционную алую ленту у входа в музей. Единение людей, времен и народов. Национальные костюмы и пляски, кушанья и песни. 
Телевидение и радио, газеты и журналы. Уникальные картинки и содержательные тексты. На фоне интернациональной феерии опытный телекорреспондент Малика, оценивающе оглядевшись вокруг, вдруг сказала мне: 

- Все равно вам, русским, нельзя верить. 

Я от неожиданности оборвал себя на полузвуке… 

- Почему так? 

- У моих дедушки и бабушки в горах во время войны жил русский офицер. Жил с ними под одной крышей, ел за одним столом. А когда началось выселение, он их застрелил, потому что они не могли далеко идти на своих ногах. Вам, русским, нельзя верить. 


Меня захлестнула обида, стыд и безысходность. Спасли неожиданно высветившиеся в памяти рассказы моей казахстанской родни, эхо из далёкого сибирского детства. Есть. Есть что ответить. 


- Малика, ты, наверное, слышала, что много чеченских детей вырастили в годы переселения русские и казахские семьи?

- Да, слышала. 

- А как ты думаешь, легко забрать у своего недоедающего ребенка половину хлеба, чтобы накормить чужого? 

- Нет, нелегко…

Мы с Маликой, вместе поговорив, задумались каждый по отдельности. Чечня…

 

 А праздничное открытие музея, не замечая наших мучительных раздумий, продолжалось вовсю. Да, этот музей заслужил такой праздник. Жаль только, что не дожил до торжества человек, этот музей сохранивший. Чеченец с большой буквы -  Хусаин Загибов. 
В результате двух военных кампаний в Республике не осталось ни одного музея. Они погибли. Все. Кроме одного. Музея Л.Н. Толстого в станице Старогладковской. Эту станицу почитатели творчества Льва Николаевича помнят под именем Новомлинская по повести «Казаки». 

Во время военного лихолетья, беззакония и междувластия музей неоплачиваемыми трудами директора и его семьи жил и работал. Во времена Ичкерии здесь побывали оба ее президента – Джахар Дудаев и Аслан Масхадов. Последний за сохранение музея присвоил Хусаину Загибову звание «Заслуженный деятель культуры Ичкерии».  Вот только средств на ремонт музея и зарплату сотрудникам ни один из них почему-то не дал.


Когда началась третья контртеррористическая операция, и войска начали обстреливать окрестности станицы, директор музея, взяв себе в спутники русскую учительницу, старика-нагайца и главу местного самоуправления, пошел к русским войскам  просить  их не стрелять по музею русского писателя.  

Войсковые командиры и командующие были весьма обескуражены известием о существовании здесь действующего музея самого Льва Толстого. А еще тем, что практически никто из жителей станицы не участвовал в войне против российских войск, объясняя это тем, что они не воюют, потому что у них – Толстой. Кстати, памятник классику мировой литературы, стоящий у входа в музей, остался единственным не уничтоженным монументом русскому человеку на территории Чечни. 
Это что? По какой такой и для кого необходимой причине? Ну, уж точно не для галочки в отчетности. А для чего? Чечня…

…1941 год. 16-летний  паренек из аула Старые Атаги, что недалеко от Грозного, приписав к своему возрасту два года, ушел добровольцем на войну. И вскоре без вести пропал. На целых 35 лет. В 1976 году его племянник в числе многих тысяч счастливчиков поступил в один их сотен московских ВУЗов. Так случилось, что в его группе  училась умная и внимательная девушка из Щекинского района Тульской области, которая как-то раз спросила молодого чеченца:


- А не погиб ли кто из твоих родственников под Тулой? 

- Нет, не погиб. Дядя пропал без вести, а где, не знаем. 

- А дядю твоего звали, случайно, не Андарбек Укубович Макаев?

- Нет, его звали Андарбек Якубович Макаев. 

Вот так в поселке Полевом Щекинского района Тульской области отыскался навечно прописанный здесь «чеченский солдат России» Андарбек Макаев. 

Эту историю рассказал мне приехавший на могилу к дяде Исса Макаев. Он приезжал показать своему двенадцатилетнему сыну, где покоится их кровный родич. Я водил их по Ясной Поляне и рассказывал им о Толстом, за чей родной дом сразился с врагом рядовой Макаев в своем последнем бою. Потом чеченцы, отец и сын, горячо и искренне молились у могилы великого русского старца. Почему? Кто Он им? Чечня…

 Я в это время стоял в стороне и думал о своем отце, Опарине Леониде Анисифоровиче. Призванный из далекой деревни Лаврентьевка Алтайского Края, в ту страшную войну он честно проливал кровь, защищая родной Андарбеку Макаеву Кавказ. Так в то время поступали все настоящие мужчины, а «настоящесть» мужчины не зависит от его национальности и места жительства, языка, на котором он разговаривает, и того, как он молится Богу.


Настоящие мужчины уходили воевать с врагом в том месте, где с ним сведет  судьба, защищать дом, который стоит у них за спиною, пусть это будет даже не их родной дом, и умирать там, где их застигнет смерть, оставляя другим настоящим мужчинам право уходить из дома  защищать и умирать.

До Бога из любой земли несравнимо далеко и несравнимо близко, как несравнимо близки и несравнимо далеки друг от друга гибель  никому неизвестного шестнадцатилетнего чеченского мальчика Андарбека и всемирно известного восьмидесятидвухлетнего русского старца Льва. Оба они ушли из дома, когда их оттуда никто не гнал, потому что не могли поступить иначе, ушли защищать своё право быть настоящими и погибнуть за это право.

Я далёк от того, чтобы клеить на чеченцев какие бы ни было ярлыки, будь то ореол святого романтизма, орден конечной справедливости или клеймо дикого злодейства. Они, чеченцы, люди разные. Но… Относиться к нам они будут так, как мы того заслуживаем и как сами к себе относимся. Так же к нам будут относиться и другие коренные народы Кавказа, Средней Азии, Сибири и Дальнего Востока. Это честно, поверьте сибиряку.

 И ещё один очень важный момент. Всем надо помнить: нас объединяет одна история, Отечество и Отечественная война с её братскими могилами. Могилами, на которых «не ставят крестов», потому что в них, как и в братской могиле  посёлка Полевой Щекинского района Тульской области, лежат: украинец, еврей, татарин, русские и… чеченец. Приезжай сюда человек любой веры и убедись, помяни единоверца и его братьев по пролитой крови и земле. В канун Великой Победы, 8 мая в 11.00, я буду здесь со своими, в том числе и чеченскими, друзьями.

Знакомство с Чечнёй и чеченцами, «иншалла», ещё не закончено, но уже оставило в  моей душе и судьбе глубокий «чеченский след». И я пока ещё ни разу об этом  не пожалел.  Почти. Чечня…

Геннадий Опарин, заведующий Пироговским отделом музея-усадьбы Л.Н. Толстого «Ясная Поляна»

 


 

Тулера кехат

 

«Макаев Андарбекан хьоме гергара нах! Оха даггара декъалдо шу 9-чу майца! Лаьа шу могаш хуьлийлала а, аш тхуна жоп лойла а. Тхо Тульскн областерчу Щекино г1алахь йолчу юккъерчу школан 7-чу «а» классан пионераш ду.

 

Тхан школана гена доццуш вежараллин каш ду. Цигахь д1авоьллина ву шун гергара стаг, тхан г1ала ямартхойх ларъеш турпалаллица летта волу Макаев Андарбек а, цуьнца цхьаьна эгна болу кхечу къаьмнийн турпалхой а.

 

Беллачеран сий деш долу деза денош тхан школо д1ахьо оцу кошан борзехь. Иштта кхузахь кест-кеста хуьлу митингаш, зезагийн курсаш йохкуш деза денош, цхьацца кхидолу г1уллакххаш а.

 

Тхуна ч1ог1а хаа лаьа Макаев Андарбекан гергарчарах дийна мила ву а, Ц1ечу Эскаре вахале цуьнан даьккхина сурт делахь, аш и за тосийла а, цунах лаьцна яздойла а. Ч1ог1а доьху оха цунах лаьцна хуучо хаам бойла а, яздойла а. Даийта тхоьга кехат х1оккху адресца: 301200 Тульски область, Щекино г1ала, Юбилейни урам, № 7 йолу школа, 7-чу «а» классан дешархой».

 

Оцу кехатца цхьаьна дешархоша схьатесира шайн г1ала йоккхуш эгначу турпалхойн вежараллин кошан сурташ а. Кошан йиъ маь1иг гойтуш даьхна дара уьш. Леррина дийшира Андарбекан жимах волчу вашас Зайн-1аддис цу т1ера йоза:

 

«Салти! Ахь хьайн белша т1ехь к1елхьарабаьккхи йогучу ц1ергара Даймохк. Сий хуьлда хьан!», «Биц ма белаш х1ара турпалхой. Цара шайн дахар д1аделла шун дуьхьа, лаьтта т1ехь ирсе , машара дахар хилийтарехьа».

 

Ткъа кхозлаг1а сурт къаьстина деха латтийра вашас шен карахь.  Дух-духа доьшуш, уьттаза дийшира цу т1ера йоза: «Кхузахь д1абоьхкина бу немецко-фашистски мехкаш д1алецархошца леташ майралла гайтарца 1941-чу шеран 16-чу декабрехь хиллачу т1елатарехь эгна болу 1181-чу стрелкови полкан 356-чу стрелкови дивизин 50-чу эскаран б1аьхой а, командираш а. Мог1арернаш: Корниченко Иван Архипович, Коган Борис Исакович, Макаев Андарбек Якубович, Михотин Николай Дмитриевич, Романдин Дмитрий Ильич, сержант Хайрутдинов Габула а».

 

— Баркалла, сан ваша. Дадас хийлазза а юьйцура тхуна хьан майралла. Цунна хаьара хьо кхералур воцийла. Олура ша валале хьалха, дуккха бераллехь дуьйна а дара шун вешин Андарбекан дог турпаллех дуьззина детталуш. Мел сатийсира цо хьо ц1а кхачаре, гаре, - юх-юха барташ дохуш, суртана т1еветталора Зайн-1адди. – Шуна а, сан вешица хилла турпалхой, доккха баркалла. Цхьана кошахь 1охкуш дукха шу сан вешица. Вог1ур ву со шун коша т1е а, кехат даийтинчу школе а. Т1аккха сурташ а, кехат а шен к1анте 1ийсага д1а а делла, ойланашка велира. Дагатесира шен дас, ц1ечу партизана Якъуба шена дийцинарг дерриге а...

 

... Иза дара 1922-г1а шо. Хьалха кхеран юьртах Атаг1ах Урус-Мартановски округ олуш хилла. Кхеран доьзаллехь к1ант вира. Цунна Якъубан доттаг1аша Андарбек аьлла ц1е тиллира. Ц1ечу партизанна Шерипов Асланбек дуккха везаш а, цуьнан отрядехь ша волуш воккхавеш а, шен к1антиштта майр хила лууш а хиларна, оцу ц1арца йог1уш ю аьлла тиллина а хилла и ц1е. Дуккха жима волуш дуьйна а  къаьсташ вара Андарбек берашна юкъахь хьекъал долуш хиларца а, майраллица а. кхеран урамехь цхьа а бер ца хилла цунах лата даьхьаш, дег1ана иза жима велахь а. Иштта школехь а къастийра хьехархоша к1ант. Андарбека кхочушдора шена т1едиллина муьлхха а г1уллакх. 7-чу классехь д1аийцира Андарбек комсомолан мог1аршка. К1анта ч1ог1а дозалла дора вайн Советан 1едал доккхуш Асланбек Шериповн отрядехь т1емаш бинчу шен дех Якъубах.

 1939-чу шарахь шайн юьртара кегий нах Ц1ечу Эскаре д1аэха буьйлабелча, шен ялхийтта шо бен доццушехь, берх1ийтта шо хиларан тоьшалла а доккхий, шен лаамехь эскаре воьду иза.

 

Да воккхавера к1антах. Хаьара, 1917-чу шеран Октябрьски революцехь даьккхина долу Советан 1едал мостаг1чух лардан д1ах1отта шен к1ант тешам болуш вуйла. Цундела иза, эскаре ваха хан йоццушехь, х1умма а ца олуш , д1авахийтира къеначу партизана. К1антана т1аьхьа ахьаран цинц  хьовзо араяьлла нана а, човхош чоьхьа яьккхира.

 

Д1аваханчу хенахь сих-сиха дог1ура  Андарбекера кехат: Хестабора шен накъостий – б1аьхой а, хьоме Даймохк а. Иштта дуьйцура т1еман дешарх а, шаьш дечу г1уллакхех а лоций. К1анте хьехаман кехаташ кхоьхьуьйтура дас а.

 

Дагахь а доцуш ц1еххьана т1ом болабелира фашистийн Германица. Сагатдаларца детталора х1инца къеначу партизанан дог. Хаьара Андарбека ша юьхь1аьржа х1оттор воцийла, ткъа кхин цхьаъ дара сагатдийриг: т1ех майра ву Андарбек, ткъа тоьпан х1оъ б1аьрзе бу. Х1инца к1анта беш болу т1ом таррашца латар дац. Г1ийлачу лазаршца деттало дог...

 

1942-чу шарахь, ирча хаам беара Макаевг1еран доьзале. Дуккхаъчеран дог 1овжош бара цу хенахь и хаамаш. Амма къена партизан ца тешара шен к1ант вийна я цхьа а хаам боцуш т1епаза вайна бохучух. Даго бакъ ца дора. Иштта хаам беъаншехь, дуккха а к1ентийн ц1а бирзира т1ом чекхбаьллачул т1аьхьа. Амма Андарбеках хууш х1умма а дацара. Цул т1аьхьа дукха  хан елира, хийлазза Андарбек шен накъосташца лийчинчу, дуккха а хи охьа а ихира Органца. Хилазза хийцаелира кхузахь б1аьсте а, аьхке а. Хиира дерриге а т1амехь беллачарах а, бисинчарах а. Яздора къеначу дас к1ант лоьхуш дуьненан массо а маь11е кехаташ, сатуьйсура, ша валале цунах дерг хаа. Юьртахошна 1уьйренца балха боьлхуш а, суьйранна ц1а бог1уш а гора шайн кет1арчу боккхачу  т1улга т1е хиъна 1аш, уллохь лаьтташ 1аса йолу , доккха, сира ши мекх долу дуккха  зоьртала воккха стаг, къена партизан Макаев Якъуб. Цкъа ц1еххьана Москва яздинчу кехатна дуьхьал хаам беара дена. Иза дара 1960-чу шеран 19-чу апрелехь. ССР-н Союзан Оборонан министерствера еанчу телеграмми т1ехь иштта хаам бора: «Тхан Отделехь долчу документашца мог1арера Макаев Андарбек Якубович, 1920-чу шарахь вина волу, вийна 1941-чу шеран 26-чу апрелехь. Д1авоьллина ву Тульски областехь йолчу Щекински районан Майски олучу поселкерчу вежараллиц кошахь».

 

 Андарбекан ваша Зайн-1адди вахара шен х1усамненаца, Тулехь долчу шен вешин коша т1е. Веза хьаша вина т1еийцира цигахь школерчу дешархоша а, оцу г1аларчу бахархоша а. безамна сурташ дахийтира вешин коша т1ехь а, цигар пионершца а. Бераша шайн ц1арах  елира царна «Тульский край» ц1е йолу книга. Цу т1ехь дуьйцура Андарбекан  дивизис бинчу т1амах лаьцна.

 

Макаев Андарбека дакъа лоцуш т1аьххьара бинчу  т1амах лаьцна яздо «Правда» газетехь 1941-чу шеран 13-чу декабрехь араяьллачу шен статья т1ехь инарла-лейтенанта И.В.Болдина, ткъа иштта «Тульский край» книги т1ехь а.

 

1941-чу шеран 16-чу майхь хиллачу луьрачу тасадаларехь вийра нохчийн майра к1ант, ц1ечу партизанан во1 Макаев Андарбек. Турпалхочун сий до Тулехь, Андарбек винчу юьртахь а. Цуьнан ц1е а, сурт а д1атоьхна ду Йоккхачу Атаг1арчу  № 3 йолчу юккъерчу школан музейхь. Цуьнан хьуьнарш, майралла, турпалла йицлур яц, иза веха вайн массеран а дегнашкахь а. Турпалхо дийна вацахь а, иза дийна ву х1оккху машаречу дахарехь вехачу массо а цуьнан хенарчу юьртахойн дегнашкахь. Х1инца а кест-кеста дог1у атаг1ошка Тулерчу дешархошкара кехаташ а, декъалдарш а.

 

А.Арсамирзаева